Construirea raportului in discutiile de coaching

Raportul coach-client construit cu rabdare, cu grija si in timp, conduce compania catre succes, iar succesul durabil se bazeaza pe valori puternice, de neclintit.

Dar ce inseamna, de fapt, sistem de valori de neclintit? Cum il construiesti?
Raspunsul nostru este: incepe constructia avand la baza standarde inalte, si fiind mereu in cautare de informatie din surse bine documentate.

Un exemplu bun in acest sens este activitatea Erickson Romania, ce functioneaza in conformitate cu sablonul de standarde ICF, iar coach-ii acreditati ai scolii Erickson respecta intocmai stilul discutiilor de coaching impus de ICF.

Cheia catre o fundatie solida este raportul sanatos si cat se poate de deschis, intre tine si cel cu care porti discutiile de coaching.

Construirea raportului in coaching este probabil cea mai importanta abilitate necesara dezvoltarii unei relatii de coaching durabile si productive. Fara raport intre tine si coachee-ul tau, nu se poate forma o relatie autentica. Totodata, fara o relatie autentica nu vei putea niciodata sa-ti ajuti pe deplin clientul sa-si atinga potentialul maxim.

Altfel spus, ca sa stabilesti raportul dorit cu clientul tau, trebuie sa fii intr-adevar in masura sa te pui in pantofii sai – sa intelegi cine este, care ii sunt dorintele si cum se simte cu adevarat.

Raportul, in coaching, este in primul rand, despre dorinta unui coach de a fi, cu adevarat, prezent in sesiunile de coaching cu clientul sau,iar apoi pur si simplu, despre a-si asculta clientul la cel mai profund nivel, in scopul de a-i intelege valorile, aspiratiile si nevoile. Acest lucru permite unui coach sa intre in lumea interlocutorului sau, ajutandu-l sa mearga mai departe, catre telurile si aspiratiile cele mai ravnite.

Vei sti ca ai realizat o fundatie reala, atunci cand conversatiile de coaching curg, incepi sa simti cum este sa te afli in situatia clientului si s-ar putea chiar sa simti ca vorbesti cu un prieten apropiat. Cand ai o relatie sanatoasa de coaching, clientul tau se deschide si vorbeste cu tine dincolo de fapte si informatii, discutand cu usurinta despre sentimente si emotii.

De asemenea, in urmatoarele randuri, vei gasi un plan structurat cat se poate de clar, care vizeaza etapele prin care se poate dezvolta considerabil orice fundatie in practica discutiilor de coaching.

1. Coach-ul demostreaza principii etice de neclintit in practica discutiilor

  • Acesta este sensibil la identitatea, mediul, experientele, valorile si credintele clientilor.
  • Foloseste un limbaj adecvat si respectuos cu clientii, sponsorii si partile interesate relevante.
  • Mentine confidentialitatea informatiilor despre clienti conform acordurilor cu partile interesate si legilor relevante.
  • Mentine, fara exceptie, distinctiile dintre coaching, consultanta, psihoterapie si alte profesii de sprijin.
  • Trimite clientii catre alti profesionisti de asistenta, dupa caz.

2. Coach-ul dezvolta si mentine o mentalitate deschisa, curioasa, flexibila si centrata pe client

  • Recunoaste ca clientii sunt responsabili pentru propriile lor alegeri
  • Se angajeaza in invatarea si dezvoltarea continua ca si Coach
  • Dezvolta o practica reflexiva continua pentru a-si imbunatati coaching-ul
  • Ramane constant constient si deschis fata de influenta contextului si a culturii asupra sa, dar si a altora
  • Foloseste constientizarea de sine si intuitia in beneficiul clientilor
  • Dezvolta si mentine capacitatea de a-si gestiona eficient emotiile
  • Se pregateste mental si emotional pentru sedintele de coaching
  • Cauta ajutor de la surse externe atunci cand este necesar

Tu aplici planul acesta de dezvoltare a raportului in discutiile de coaching?

Mai multe detalii despre Arta Coaching-ului si Erickson Romania la [email protected]

2022-04-21T13:02:26+00:00decembrie 16th, 2021|Coachingul|