S-au publicat rezultatele PayTable – Studiul Salarial IT&C Romania

Cteq IT&C Solutions anunta publicarea Studiului Salarial PayTable, singurul studiu salarial dedicat specificului pietei IT din Romania, care analizeaza posturile grupate pe limbaje de programare si tehnologii.

La editia de anul acesta au participat 71 de companii cu puncte de lucru in Bucuresti, Cluj si alte orase mari din tara.  Rezultatele cuprind informatii salariale detaliate pentru peste 350 de posturi specifice, impartite in regiuni geografice.

Conform rezultatelor, valoarea medie a procentelor de cresteri salariale bugetate pentru 2022 este de 10% – similara cu procentele de anul trecut.

Valoarea cresterilor salariale din industria IT acopera valoarea inflatiei, tendinta pe care o regasim in aproape toate tarile din regiune. Cu toate acestea, sunt cresteri mai spectaculoase pentru anumite tehnologii, in functie de cererea pietei.

Studiul Salarial PayTable ofera mai multe informatii cu privire la pachetele de remunerare din piata High-Tech. Tendinta de crestere a numarului de locuri de munca pentru specialistii din acest domeniu duce la o concurenta ridicata pe piata fortei de munca. Aceasta realitate se reflecta si in cresterea ratei de fluctuatie voluntara care a ajuns la o medie de 25% cat si la un numar crescut de specialisti HR care activeaza in companiile de IT.

In actualele conditii de nesiguranta care se continua si dupa terminarea pandemiei, candidatii par mai putin interesati in a-si schimba locul de munca, ceea ce duce la oferte din ce in ce mai atractive si flexibile.

In urma analizei datelor salariale din Bucuresti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer si Node.js Developer, cu un salariu net lunar intre 12.000 si 16.000 lei,  cu valori chiar mai mari in functie de senioritate. Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ si .net cu valori cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei net.

Studiul include date salariale ale dezvoltatorilor de limbaje de programare precum Java, .Net, C++, PHP, Oracle, Python, Full Stack si multe altele.

Conditiile de work from home sau hibrid raman implementate de peste 80% dintre companiile IT, cu planuri de revenire la un program hibrid dar cu mai multe zile la birou pentru a doua jumatate a anului.

Tot din categoria de flexibilizare a muncii, au crescut in popularitate si zilele libere pentru motive medicale dar fara concediu medical (sick-days) cat si cresterea numarului de zile de concediu in functie de vechime.

Anul trecut, majoritatea companiilor planificau sa revina la birou in format hibrid in al doilea semestru, doar 14% dintre acestea prevazand 100% munca de acasa pentru sfarsitul anului, dar cu toate acestea, foarte putine au revenit la birou. Pentru acest an, planurile sunt aceleasi, si speram ca in a doua jumatate a anului sa revenim cu confirmari legate de formatul hibrid pentru majoritatea companiilor care au planificat acest lucru.

Pachetele de beneficii sunt detaliate in raportul PayTable atat ca popularitate cat si ca valori, si observam ca numarul acestora ramane cel mai ridicat in IT prin comparatie cu alte industrii, dar cu o completare a beneficiilor legate de facilitatile din sediu cu cele online sau legate de sanatate si echilibru psihic si personal.

„Piata de IT este in mare miscare de cativa ani, iar cei 2 de pandemie nu au fost o exceptie, ba dimpotriva – iar Romania este un centru de dezvoltare si o piata inca foarte interesanta pentru investitorii in domeniu. Pachetele salariale si tot ceea ce reprezinta modalitatile de motivare si atragere a candidatilor din IT sunt complexe si avanseaza cu o viteza similara cu cea a tehnologiilor – facand viata specialistilor in resurse umane solicitanta. Nevoia de informatii clare, corecte, atat relevante cat si valide statistic este una extrem de presanta pentru acest tip de business, aceasta fiind si motivatia dezvoltarii acestui survey, pe care il actualizam permanent.” afirma Oana Botolan, Managing Partner Cteq IT&C Solutions si Cteam Human Capital.

OBȚINE REZULTATE

2022-05-05T12:38:25+00:00mai 5th, 2022|Știri, Studii Salariale Raport|